zondag 6 januari 2013

Sociale muzieksites

Eerst en vooral wist ik niet dat er met uitzondering van spotify en digileen zoveel digitale, sociale muzieksites bestonden.

Ik vind de luisterpaal en bib.fm wel interessant om te verwerken in de catalogus van de bib waarbij de gebruikers vooraleer ze de cd willen lenen eerst en vooral een track kunnen beluisteren. Ook last.fm biedt de mogelijkheid om andere genres en muziek te beluisteren welke die dan terug te vinden zijn in de catalogus van de bib.

Persoonlijk denk ik niet dat de fysische (cd's) muziekcollectie nu helemaal zal verdwijnen uit de bib want veel mensen hebben nu nog graag iets tastbaars en een cdboekje en hoesje bij de hand. De kwaliteit van de fysische muziekcollectie is dikwijls beter op cd en is meestal gratis te beluisteren terwijl bijvoorbeeld via itunes het betaalbaar is. Ook als je oude muziek en speciale opnamen die enkel op cd te verkrijgen zijn (soort archief van de muziek) wilt beluisteren die nog niet gedigitaliseerd zijn, zullen die nog uitgeleend worden in de bib.

De toekomst van muziekcollectie in de bib zal verschuiven van een fysische naar een meer digitale muziekcollectie. Daarom is het belangrijk voor de bib van op de hoogte te zijn van alle mogelijke sociale muzieksites en hoe die te presenteren aan het publiek. De bib kan misschien al beginnen met informatie en handleidingen daarover te geven aan personeel en publiek want er bestaan veel soorten digitale, sociale muzieksites. Vervolgens kunnen via de catalogus voor de muziekcollectie links worden gemaakt met internet en sociale muzieksites. Ook die luisterpalen vind ik interessant met allerhande luistertips over verschillende genres en artiesten. Die luisterpalen kunnen dan eventueel fysisch ook nuttig zijn in de bib zelf om voorbeelden van de muziekcollectie te beluisteren.

   

1 opmerking:

  1. Over 5 jaar zullen we dit bericht eens moeten herlezen en kijken hoe het daadwerkelijk geëvolueerd is :-) Tot dan kunnen we maar proberen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen!

    BeantwoordenVerwijderen