maandag 21 januari 2013

Bibliotheek 2.0

Hallo iedereen,

Het artikel dat ik gekozen en gelezen heb is geschreven door Gerard Bierens en heet "De impact van web 2.0 op bibliotheken". Zie deze link: http://www.factomediabase.nl/factomediabase/pdf%5CIW_IVB670.pdf

Gerard Bierens is coördinator van de digitale biblotheek bij Radboud Universiteit Nijmegen. In het artikel legt hij uit hoe de veranderde, nieuwe wereld (met web 2.0 als uitgangspunt) invloed uitoefent op de bibliotheken. Hij beschrijft onder andere de evolutie van web 1.0 naar web 2.0 waar bij deze laatste de gebruiker en zijn deelname centraal staat. Ook de evolutie van een bibliotheek "als hoeder van het fundemanteel recht op toegang tot informatie" naar bibliotheek 2.0 wordt besproken. Bibliotheek 2.0 gaat volgens de auteur verder dan de digitale wereld en betekent bibliotheekvernieuwing in de breedste zin van het woord. De auteur legt deze evolutie verder uit door middel van verschillende 2.0's zoals catalogus 2.0, management 2.0, medewerker 2.0, scholing 2.0, marketing 2.0.

Persoonlijk vind ik bij het lezen van het artikel dat de auteur eerst wat te negatief staat tegenover de toekomst van de bibliotheek. De auteur ziet de bibliotheek als centrale vertrekker van informatie verdwijnen en dat Internet deze rol zal overnemen. Maar vervolgens en dat is weer positief vermeldt de auteur ook dat de bibliotheek deze nieuwe werkelijheid niet moet bevechten maar omarmen.

Zelf vind ik ook dat er geleidelijk aan een mentaliteitswijziging  moet komen bj zowel het managmentteam als de medewerkers van de bibliotheek. Via scholing zoals deze cursus "Web 2.0 in 23 dingen", die trouwens door Gerard Bierens positief wordt onthaald, kan men bewust leren omgaan met deze nieuwe wereld.

Volgens mij hoeft de bibliotheek als verstrekker van informatie niet volledig te verdwijnen. Maar het is nu ook belangrijk dat de gebruiker van de bibliotheek deze informatie onder andere via sociale media kan bereiken.
Ik zie persoonlijk de bibliotheek evolueren van een éénrichtingsverkeer (gebruiker naar bib als fysische instelling) naar een tweerichtingsverkeer waarbij naast dat de gebruiker naar de bib gaat (bijvoorbeeld ook als ontmoetingsplaats en lage drempel) ook de bib naar de gebruiker gaat via digitale dienstverlening en sociale media.

Groetjes,

Sylvie

1 opmerking:

  1. Bedankt voor deze overpeinzingen, Sylvie. Mogelijk ligt de toekomst ook anders voor de openbare bib dan voor de wetenschappelijke bib, vanwege de verschillende doelen.
    Groetjes, Eva

    BeantwoordenVerwijderen