vrijdag 23 november 2012

Met online foto's aan de slag in de bib


Werken met online foto's (zoals bijvoorbeeld Flickr) biedt heel wat voordelen zoals het bewaren van foto's, aanpassen van layout en opmaak, het vermelden van titels en beschrijvingen, van tags toe te kennen waarbij je via het aanklikken van een tag de juiste foto kan terugvinden, en  ook de mogelijkheid tot het delen van je foto's met de rest van de wereld of met vrienden of familie (je kan ook kiezen voor openbaar te maken of enkel voor jezelf, vrienden of familie).

Het is wel zo dat er moet opgelet worden van mensen die op de foto staan want die willen misschien niet dat de foto met hen erop gepubliceerd wordt. Wel niet zo eenvoudig om alle mensen op de foto te herkennen en hen hiervan op de hoogte te stellen. Hoe ver gaat dit eigenlijk?
Nog een praktisch vraagje: Hoe kan je bijvoorbeeld bij de indeling van je geüploade foto's in Flickr een door u gekozen volgorde van foto's hanteren? Ik probeerde dat in sets, wat wel gelukt is maar niet in de hoofdpagina (Your Photostream) met de geüploade foto's.

De vraag is nu hoe je Flickr of online fotoalbums kan inzetten voor de bib?
Persoonlijk denk ik dat je wel interessante dingen kan doen met online foto's voor de bib.
Wat betreft foto's van de bib zelf, is het toch interessant dat mensen een idee hebben van hoe het gebouw eruit ziet, welke ruimten of afdelingen er zijn en korte beschrijving samen met een eventuele plannetje van hoe er te geraken. Een soort visitekaartje van de bib. Dat nodigt uit en werkt laagdrempelig.
Verder is het zo dat allerhande publieke activiteiten, lezingen, tentoonstellingen, enz. in de bib via aanpassing van privé-instellingen al of niet publiekelijk kunnen worden gepubliceerd. Wat interessant is voor personeel van de bib is dat je ook met Flickr groepen kan creëren. Bij de instellingen kan je dan kiezen tussen volledig openbaar, openbaar maar met uitnodiging of volledig privé. Deze instellingen bij het maken van een groep zijn wel héél interessant voor de bib. Men kan kiezen naar wie wat getoond kan worden.

Ook het gebruik van mashups, image-generators of foto-editors bieden vele mogelijkheden en toepassingen over wat je allemaal kan doen met of in Flickr.
De vraag is of  image-generators of foto-editors ook geschikt zijn voor het vervaardigen van folders, flyers, affiches of ander promotiemateriaal? 
Aangezien het werken met image-generators of foto-editors een eenvoudige manier van werken betreft biedt deze misschien niet voldoende technische geavanceerde mogelijkheden om effectief affiches of promotiemateriaal te vervaardigen. Daarentegen kan er wel gebruik gemaakt worden van bewerkte foto's (door middel van image-generator of foto-editor) op folders of flyers en misschien zelfs op affiches.

Om te besluiten vind ik dat de toepassingen om met Flickr of online fotoalbums te werken breed zijn. De rol die Flickr kan bieden voor de bibliotheken is nuttig, voornamelijk wat het aanpassen van de instellingen betreft bij het creëren van groepen.


1 opmerking:

  1. Dag Sylvie,

    Bedankt voor je blogpost.

    Meer informatie over portretrecht vind je op deze webpagina van JeugdWerkNet: http://www.jeugdwerknet.be/regelgeving/regel/portretrecht

    De foto's verschijnen omgekeerd chronologisch in de photostream, ik zie niet meteen iets om het anders te rangschikken. Ordenen doe je inderdaad vooral via Sets.

    Nog een bedenking over drukwerk. Daar heb je vooral 'scherpe' foto's voor nodig (met een hoge resolutie), dus daar komt niet zomaar elke afbeelding van het web voor in aanmerking wegens de lagere resolutie.

    Groetjes en veel succes verder,

    Eva

    BeantwoordenVerwijderen