vrijdag 30 november 2012

Een eerste denkmoment

Hallo allemaal,

Na het maken van een blog, gebruik maken van RSS feeds en nieuwslezer, uploaden van foto's via Flickr en bekijken hoe je presentaties kan maken via slideshare, ben ik al een heel stuk wijzer geworden in de wereld van de sociale media.

Bij het maken van een blog voor een bibliotheek is het interessant dat je deze zowel extern als intern (tussen personeel) kan gebruiken. Aan de hand van de intellingen kan je bijboorbeeld je blog laten lezen door iedereen, bijboorbeeld blogs die in de catalogus van de bibliotheek vermeld staan. Verder indien je de blog intern wenst te gebruiken kan je de instellingen aanpassen door bijvoorbeeld enkel een lijst te maken met toegevoegde lezers. Een nadeel van deze laatste is dat de lezer zich steeds opnieuw moet aanmelden voordat ze je blog kunnen lezen.
Een ander nadeel is dat wanneer je commentaar toevoegt aan een blog, je steeds moet bewijzen dat je geen robot bent, kan deze soms uitgeschakeld worden?
Toch biedt een blog heel wat voordelen in de bibliotheek niet enkel extern maar ook intern waarbij bijvoorbeeld allerhande presentaties, documenten (via slideshare), foto's, video's kunnen gedeeld worden onder het bibliotheekpersoneel.

Wat RSS feeds betreft zijn deze heel handige tools voor personeel om op de hoogte te blijven van zeer actueel nieuws in de bibliotheekwereld. Deze kunnen ook nuttig zijn voor de dienstverlening waarbij de klanten van de bib op de hoogte worden gebracht van bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten of relevant bibliotheeknieuws. Via het tonen van een handleiding (bijvoorbeeld in een blog door middel van een presentatie van slideshare) van hoe men RSS feeds kan plaatsen in een reader of via mail (kortere weg)kan de gebruiker van de bib ook wegwijs geraken in wat hij relevant vindt tussen allerhande nieuws. Via die reader of zijn mailbox blijft de gebruiker van de bib  op de hoogte van zijn persoonlijk nieuws en/of bibliotheeknieuws.

Het uploaden van foto's via Flickr biedt interessante mogelijkheden voor de dienstverlening.
Voor onder andere nieuwe gebruikers van de bib is het belangrijk dat ze een beeld krijgen van hoe de bib er van buiten en van binnen uitziet, via die foto's krijgt men soort visitekaartje van de bib.  Ook voor intern gebruik kan flickr gebruikt worden voor bijvoorbeeld activiteiten, lezingen,... Het is ook een handig archiefplaats waar foto's bewaard kunnen worden dan enkel in bijvoorbeeld de groupschijf van de pc.

Ik zie wel mogelijkheden in het online delen van presentaties en/of documenten buiten het privé gebruik. Waarbij er bijvoorbeeld handleidingen (Bv uitleg catalogus, hoe verlengen, hoe RSS feeds lezen,...) kunnen gedeeld worden aan het publiek. Via slideshare krijg je duidelijke, overzichtelijke presentaties. Daarbij kunnen de gebruikers ook reacties en commentaar geven.

Ik moet zeggen dat door het aanleren van die voorgaande dingen mijn bliksveld is verruimd op het web. Ik zie nu veel meer mogelijkheden met wat je allemaal op internet kan doen en wat sociale media nu al inhoudt. Mijn oog valt meer op details bijboorbeeld is er een icoontje met RSS feed, hoe instellingen wijzigen, enz..
Wat me ook opgevallen is, is dat je die eerste dingen ook gemengd kan gebruiken. Bijvoorbeeld als je een blog maakt kan je gebruik maken van slideshare of foto's oploaden of een handleiding creëren via slideshare over RSS feeds.

Het is een eerste boeiende ontdekkingstocht en smaakt naar meer...

Groetjes, Sylvie

1 opmerking:

  1. Dag Sylvie,

    Hartelijk dank voor deze overdenkingen.
    Je kunt de woordverificatie in Blogger gemakkelijk uitschakelen via 'Instellingen' - 'Berichten en reacties'. Probeer gerust en wacht af of de robots je daadwerkelijk komen lastig vallen ;-)

    Interessant ook dat je hebt gezien dat er allerlei kruisbestuivingen bestaan tussen de verschillende sociale media. Dat zal je verderop in de cursus zeker nog opvallen.

    Groetjes,

    Eva

    BeantwoordenVerwijderen